Okuma yazma öğrenmek için aşağıdaki aşamaları kat etmek gerekmektedir.
1) Öncelikle kalem tutma ve kalem kullanma alışkanlıklarının kazanılması gerekmektedir. Bunun içinde bol bol çizgi çalışması ve parmak kaslarını geliştirmeye yönelik egzersizler yapılmalıdır.
2) Kalem tutma alışkanlığı kazanıldıktan sonra 1. grup seslerin öğretimi başlamaktadır. 1. grup sesler "e,l,a,t" seslerinden oluşmaktadır. 1. grupta yer alan her sesin öğretimini birer haftaya yaymak gerekmektedir. "e" sesi öğretildikten sonra "l" sesi verilir ve artık sesler birden fazla olduğu için sürekli hece ve kelimeler oluşturularak öğrenilen sesler pekiştirilmelidir. Ses öğretimleri arttıkça hece, kelime ve cümle alıştırmaları bol bol yapılmalıdır.
3) 1. grup sesler bittikten sonra 2. grup seslerin öğretimi gelmektedir. 2. grup sesler "i,n,o,r,m" seslerinden oluşmaktadır. Bu ses grubundaki seslerin öğretimi de her hafta bir ses şeklinde öğretilmelidir.
4) 2. grup sesler bittikten sonra öğretilmeye başlanacak 3. grup sesler "u,k,ı,y,s,d" seslerinden oluşmaktadır. Bu noktadan itibaren sınıfınızın başarı durumuna göre bir haftada bir ses ya da bir haftada iki ses şeklinde öğretebilirsiniz. Bu grupta çok dikkatli olunmalı ve çabuk öğrenen ile geç öğrenen öğrenciler arasında bir denge yakalanmalıdır. Bu hassas dengeyi ayarlayarak seslerin öğretimi devam etmelidir.
5) 4. grup sesleri "ö,b,ş,ü,z,ç" seslerinden oluşmaktadır. Bu grupta sınıf seviyenizi de göz önünde bulundurarak haftada üç ses verebilirsiniz. Ancak 4. madde de bahsettiğimiz denge konusunu göz ardı etmemeniz gerekmektedir.
6) Okuma-yazma öğretme konusunda yolun büyük kısmını artık geçmiş bulunmaktayız. Artık 21 sesi verdik ve sadece 8 ses kaldı. Bu sesler öğretimi, algılanması ve telaffuzu zor olan seslerdir. Ancak artık belli başlı el yeteneklerini, ses kavrama yeteneklerini kapan öğrencilerimiz bu sesleri almakta da zorlanmayacaklardır. 5. grup seslerle birlikte sınıfınızın durumuna göre artık her gün bir ses verebilirsiniz. 5. grup sesler "g,c,p,h" seslerinden oluşmaktadır.
7) 5. grup sesler bittikten sonra artık son ses grubumuz olan 6. grup seslere gelmiş bulunmaktayız. 6. grup sesler "ğ,v,f,j" seslerinden oluşmaktadır. 5. grup sesler gibi bu seslerde zor seslerdir; ancak bu noktaya ulaşan öğrencilerimiz bu sesleri de kavramakta başarı göstereceklerdir.
Okuma yazma öğrenmede en önemli nokta bol bol tekrar etmektir. Öğrenciler zaman zaman bunalabilirler; ancak tempoyu yavaşlatmadan okuma yazma öğretimine devam edilmelidir.
Velilere düşen görev ise çok önemlidir. Velilerimiz verdiğimiz görevleri evde öğrencilere yaptırmalıdır. Bunu yaptırırken ise yol gösterici olmalıdırlar. Velilerin ödevleri kendileri yapmaları okuma yazma öğretimini olumsuz etkiler. Zaman zaman öğrenci eksik ödevle okula gelebilir; ancak velilerin yaptığı ödevlerle okula gelmesi çok zararlıdır.
Okuma yazma öğrenmede sizlere yol gösterecek ilk okuma yazma çalışmalarına forumumuz da yer alan ilk okuma yazma bölümünden ulaşabilirsiniz.
Okuma yazma öğrenme sürecinde bütün öğrencilere başarılar, okuma yazma öğretimi sürecinde de bütün öğretmenlerimize ve velilerimize de sabır diliyoruz...
İlk okuma yazma forum sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ
Not : Bu yazı www.egitimfakultesi.org için Doğan Aydın tarafından yazılmıştır. |